Ampumakortti / AMPU-hanke

Tämä alue on tarkoitettu käyttäjien ilmoituksia varten.

Valvoja: Mode_yle

Tomi Kallio
Viestit: 130
Liittynyt: La Joulu 12, 2009 20:22
Paikkakunta: Savonlinna

Ampumakortti / AMPU-hanke

Viesti Kirjoittaja Tomi Kallio » Su Tammi 17, 2010 14:08

Tähän tulnee jaoston / jaoston valtuuttaman henkilön selvitys meille muille tietämättömille ko.hankkeiden taustoista, nykytilasta ja tulevaisuuden tavoitteista koskien practical-ammuntaa ja etenkin hankkeiden vaikutusta nykyisiin kursseihin, koulutukseen ja TA-korttiin sekä rooli suhteessa aselainsäädännön ehdotettuihin muutoksiin.
Oottako työ niitä...diiba-daaba miehiä ?

Vesa-Tapani Parjanen
Viestit: 54
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 15:28
Paikkakunta: Atria city

Viesti Kirjoittaja Vesa-Tapani Parjanen » Ti Tammi 19, 2010 17:58

En ole kenenkään valtuuttama, mutta tässä jotakin tietoa.

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/@Bin/ ... shanke.pdf

Ensimmäiset kurssitkin ovat jo tulossa kouluttajille. Näille kursseille ilmoittautuminen päättyi käsittääkseni 7.1.2010.

http://www.ampumaurheiluliitto.fi/?x42021=3203101

Meillä oli jopa seuran syyskokouksessa päätetty lähtijäkin kurssille, mutta silti kouluttajakurssi tuli niin äkkiä ettei henkilö saanut sopimaan aikatauluihinsa. Tarkoitus meillä oli, että saataisiin ainakin ns. kurssinjohtaja läpi tästäkin ennen kevään kurssia. Sitten jatkoksi toivoimme, että tällä koulutuksella saisi tiedon sirrettyä koko NROI-kaartille seurassa. Tästä en toki tiedä olisko se käynyt "virallisesti". Toivottavasti jatkossa tämä tiedon siirto onnistuu, ettei kaikkia käytännön kokeen vastaanottajia (NROI-tuomarit) tarvitse toisella puolella maata kouluttaa. Toki toi ekahan on "pilotti"-kurssi.

Oma haave olisi seuratoiminnan kannalta, että kouluttajakurssin saisi jotenkin ympättyä NROI-kurssiin ja aikaisemmin koulutetut saisivat "täydennyskoulutuksen" joko erillisenä kurssina tai seurasta kouluttajakurssin muualla käyneen kautta. Se että käykö tälläinen SAL:in tasolla onkin sitten ihan toinen juttu.

Juha-Pekka Vuorinen
Viestit: 436
Liittynyt: La Tammi 06, 2007 19:45

Viesti Kirjoittaja Juha-Pekka Vuorinen » Ke Tammi 20, 2010 12:40

Practicalilla on omat metkunsa ja kurssinsa. Siitä miten ne toimivat yhteen tuon kortin kanssa en tiedä, vaikka olenkin kantanut jaoston tiedottajan titteliä jo parisen vuotta. Asiaa käsitellään seuraavassa jaoston kokouksessa.
Peruskurssimateriaali on uudistukseen alla tässä nyt silleen hiljallee... Kyllä te tiedätte.
JP

Avatar
Vesa Vasara
Viestit: 253
Liittynyt: Su Syys 11, 2005 22:39
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja Vesa Vasara » Ke Tammi 20, 2010 13:26

Henkilökohtaisesti pidän practical ammunnassa jo pitkään pakollisena käytäntönä ollutta ja hyväksi havaittua erillistä practical ammuntaan räätälöityä turvallisen ampujan koulutusta ja TA-korttia huomattavasti parempana.
Mitä lisää käytännössä esim. practical ammunnalle tuolla systeemillä saadaan kun nykyinen jo parikymmentä vuotta käytössä ollut systeemi on tuottanut jo harrastaja-kilpailija-alueryhmä-maajoukkue-tuomari-kilpailujen johtaja-ohjaaja-valmentaja-seuratoimija-seurajohtaja-ratamestari-ratojen ympäristö- ja turvallisuusauditoija -yhdistelmäkorttilaisia ihan omasta takaa?
Voi tietty olla niinkin että mulle on vaan tullut väärä kuva tuosta ampu hommasta mutta kuitenkin... :roll:

Janne Anttila
Viestit: 258
Liittynyt: Pe Elo 17, 2007 17:35
Paikkakunta: kyl maar tääl

Viesti Kirjoittaja Janne Anttila » Ke Tammi 20, 2010 14:51

Jos tarkoitus on luoda SALin ylle tuo AMPU-kortti, niin mahtaisiko kenties jonkun ns. koulutuksen saada turvallisen ampujan kurssiin lisäämällä jonkun tunnin siihen koulutusta? Periaatteessa miksi poikettaisiin taas practicalin osalla muusta SALin toiminnasta?
"Winning an argument on internet is basicly same thing as winning in paraolympics. Even if you win you are still retarded."

Avatar
Ari Honkala
Viestit: 125
Liittynyt: Ke Heinä 13, 2005 22:44
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Ari Honkala » Ke Tammi 20, 2010 19:55

Janne Anttila kirjoitti:Jos tarkoitus on luoda SALin ylle tuo AMPU-kortti, niin mahtaisiko kenties jonkun ns. koulutuksen saada turvallisen ampujan kurssiin lisäämällä jonkun tunnin siihen koulutusta? Periaatteessa miksi poikettaisiin taas practicalin osalla muusta SALin toiminnasta?
Näinhän sen tulisi olla. Kun selasin Parjasen laittaman linkin takana olevaa materiaalia niin TA kurssi kyllä kattaa turvallisuuteen liittyvät asiat.

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » To Tammi 21, 2010 17:47

Moi,

Olen ollut viimesyksystä mukana tässä projektissa.

IPSC peruskurssin käyneet saavat n. 2h perehdytyksellä ampukortin.
Perehdyttäjäksi tarvitaan joku, joka on tuon korttikouluttajakurssin käynyt.
Olen osallistumassa viikonloppuna Vierumäellä tuolle kurssille.

Siirtymäaika, jonka jälkeen ei enään hyväksilukua anneta on vuosi 2012, tällöin tulee kurssin materiaali pitää sisällään tuo ampukortin materiaali niiltä osin kuin se ei jo siellä ole.

Olen järjestämässä tänäkeväänä, todennäköisesti huhtikuussa peruskursseja pitäneille kouluttajille kouluttajakurssin.
Näin pääsemme heti alusta mukaan.

Timo Mc
You lose 100% of those matches you don't attend

Tuomas Kääriäinen
Viestit: 71
Liittynyt: Su Marras 09, 2008 22:45
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Tuomas Kääriäinen » To Tammi 21, 2010 18:21

Onko vielä tietoa onko tuo ~2h perehdytys pelkkää teoriaa? Lähinnä kiinnostaa se tarvitaanko perehdytykseen radallaoloa vai riittääkö muu tila.

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » To Tammi 21, 2010 18:36

Muu tila riittää

Timo Mc
You lose 100% of those matches you don't attend

Tomi Kallio
Viestit: 130
Liittynyt: La Joulu 12, 2009 20:22
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja Tomi Kallio » Pe Tammi 22, 2010 00:45

Lyhyestä virsi kaunis mutta..

"Olen järjestämässä tänäkeväänä, todennäköisesti huhtikuussa peruskursseja pitäneille kouluttajille kouluttajakurssin.
Näin pääsemme heti alusta mukaan.

Timo Mc"


-onko tämä täysimittainen kouluttajakurssi eli voivatko tämän kurssin käyneet pitää koko vtn kurssin kenelle vaan vaiko vahvistetun peruskurssin vai pelkän 2 h perehdyttämisosuuden ??


-kysyy nimimerkki Emoseuraihankehällä :shock:
Oottako työ niitä...diiba-daaba miehiä ?

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » Pe Tammi 22, 2010 17:45

Täysimittainen kouluttajakurssi, eli voivat pitää koko,kurssin tai sitten sen 2h perehdytyksen
You lose 100% of those matches you don't attend

Jyri Tamminen
Viestit: 16
Liittynyt: Su Helmi 15, 2009 09:49

Viesti Kirjoittaja Jyri Tamminen » Pe Tammi 22, 2010 21:19

Seuraava teksti saattaa kuulostaa vastarannankiisken mutinalta, älä ymmärrä sitä niin, se on epätietoisen harrastajan ihmettelyä.

Mitä lisäarvoa tämä ampu-kortti tuo mukanaan kurssilla käyjälle, onko kyseessä yksi fantsu kirjava kortti lisää.
Tunnistaako esim. lupaviranomaiset tämän kortin, vai saako sillä vain ST1:seltä alennusta kuten Metsästäjäliiton jäsenkortilla.

Avatar
Jussi Lehto
Viestit: 14
Liittynyt: Pe Kesä 10, 2005 17:25
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Jussi Lehto » Su Tammi 24, 2010 12:57

Mistään mitään tietämättä - mulla on sellanen tunne, että tätä ei varsinaisesti ole suunnattu practical-ampujille, vaan kaikkiin SAL:n alaisiin lajeihin, jotta saadaan jonkinlainen turvallisen ampujan status/yhteiset pelisäännöt aseiden käsittelystä myös niihin, missä sitä ei jo ole. En pidä tätä ollenkaan huonona asiana. Voipi olla, että tulevaisuudessa tuo kortti on pakollinen kaikissa SAL:n alaisissa kisoissa.

Hieno homma tässä on myös se, että meille on annettu sen verta vielä löysiä, että selvitään tuolla 2h teoriaosuudella, eikä tarvitse koko juttua käydä läpi.
Tänään ei tullut lähellekään niin paljon häiriöitä kuin eilen...

Vesa-Tapani Parjanen
Viestit: 54
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 15:28
Paikkakunta: Atria city

Viesti Kirjoittaja Vesa-Tapani Parjanen » Su Tammi 24, 2010 13:50

Syksyllä Pohjanmaan aluekokouksessa Härmän kuntokeskuksessa mukana olleena sanoisin karkeasti, että korttihanke ja korttiin oikeuttava koulutus sellaisenaan kun se nyt on esitetty on ampumaturvallisuuden kannalta hyvä asia. Kuitenkin vasta, jos se saa myös viranomais hyväksynnän on se sitä mitä urheiluammunta tarvitsee.

Aluekokouksessa esitetty versio oli laajempi, kuin tuo minkä linkkasin ja selvitti mielestäni myös paremmin mihin pyritään. Aluekokousessa esim. ymmärsin, että korttiin olisi tarkoitus tulla merkintä lajikohtaisesti mitä lajia on oikeutettu ampumaan käytyään lajiin sopivan koulutuksen.

Aarrekiven sanallinen esitys jätti myös erittäin positiivisen kuvan hänen suhtautumisestaan practicaliin. Lyhennettynä tämä kortti ja koulutus on käsittääkseni suunnattu niille jotka ovat aloittamassa ammuntaa uudessa lajissa tai vaihtamassa lajia. Sen vuoksi pitää käydä lajille tyypillisiä turvallisuus ja aseen käsittely näkökohtia läpi. Mutta sehän tuosta linkistäkin pitäisi käydä ilmi.

Aarrekivi ilmaisi suoraan muiden lajien edustajien edessä practicalin olevan muita lajeja edistyneempää turvallisuus näkökohdissa. Tuli selväksi, ettei practicalisti ole hänen mielestään mikään ammunan aloittelija. Hän ilmaisi, että practicalisti on pidemälle ehtinyt ampuja jo lajin vaativuuden vuoksi.

Monta tärkeää kysymystä näyttää olevan vielä auki ja työn alla, mutta mielestäni meillä practicalissa ei ole mielestäni tässä mitään hävittävää. Miksi? Koska meidän lajimme turvallisuusvaatimukset ovat nyt ja tulevat olemaan tuonkin kortin tultua kovemmat kuin muissa ammunan lajeissa. Onkin tärkeää saada practicalia kouluttaville "muodollinen" pätevyys tähän kolutukseen, että päästäisiin mahdollisimman vähäisellä "uusinta" kouluttamisella jatkossa. Suurempi "älämölö" tuosta tulee kuitenkin muissa lajeissa , joissa "kokeneemmat" ampujat eivät ole tottuneet minkäänlaiseen pakolliseen turvallisuuskoulutukseen ja nyt "kymmenien vuosien" ampumisen jälkeen joutuvat jonkunlaiselle kurssille...

Nimimerkillä...
Piipun suunta ja sormenpaikka :)

PS. Tämä voisi poistaa sen tilanteen, jossa olin viime vuoden Koumasin kisassa. Tuolloin toisen ammuntalajin edustajan asetarkastuksen yhteydessä ase osoitti kopista kahteen otteeseen katoksessa kahvittelijoita kohti. Ensin kilpailija ase kädessä ja sitten tarkastaja pyöritteli sitä. Mutta ei huolta asehan oli lataamaton :!: :? Muuten olikin hieno juttu, että kaksi SAL:in lajia mahtui samaan aikaan radalle :D

Juha-Pekka Vuorinen
Viestit: 436
Liittynyt: La Tammi 06, 2007 19:45

Peruskurssi ja ampukortti

Viesti Kirjoittaja Juha-Pekka Vuorinen » Su Tammi 24, 2010 14:01

Eiköhän ole järkevää yhdistää Practical-Ammunnan peruskurssi ja tuo ampukortti.

Joka tapauksessa liitto, ainakin nyt, näyttää edellyttävän kaikilta harrastajiltaan tulevaisuudessa tuota ampukorttia. (SALlilla on yksinoikeus SALlin lajeihin)

Tämä lisää Practical-Ammunnan peruskurssin kestoa muutaman tunnin, mutta suurin haitta kai tuossa on se että kouluttajien on käytävä ampukorttikouluttajakoulutus.

Jostain olin lukevani että ampukorttikouluttajia on tarkoitus kouluttaa 5-6 per alue. Tuo ei oikein soi yhteen Practicalin kanssa, mutta eiköhän sekin ole viritettävissä kohdalleen?


Miltä kuulostaa?

JP

Tomi Kallio
Viestit: 130
Liittynyt: La Joulu 12, 2009 20:22
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja Tomi Kallio » Su Tammi 24, 2010 14:49

-tuolla Tiedotteessa 1 /2010 selvitettiin tiedottamista sisällä ja ulkona....tuo JP:n kommentti kuitenkin aavistuksenomaisesti vihjaa että ei se tieto tyhjentävästi kulje kummassakaan tapauksessa.... :roll: mutta odotellaan....
Oottako työ niitä...diiba-daaba miehiä ?

Vesa-Tapani Parjanen
Viestit: 54
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 15:28
Paikkakunta: Atria city

Re: Peruskurssi ja ampukortti

Viesti Kirjoittaja Vesa-Tapani Parjanen » Su Tammi 24, 2010 15:04

Juha-Pekka Vuorinen kirjoitti:Eiköhän ole järkevää yhdistää Practical-Ammunnan peruskurssi ja tuo ampukortti.

Joka tapauksessa liitto, ainakin nyt, näyttää edellyttävän kaikilta harrastajiltaan tulevaisuudessa tuota ampukorttia. (SALlilla on yksinoikeus SALlin lajeihin)

Tämä lisää Practical-Ammunnan peruskurssin kestoa muutaman tunnin, mutta suurin haitta kai tuossa on se että kouluttajien on käytävä ampukorttikouluttajakoulutus.

Jostain olin lukevani että ampukorttikouluttajia on tarkoitus kouluttaa 5-6 per alue. Tuo ei oikein soi yhteen Practicalin kanssa, mutta eiköhän sekin ole viritettävissä kohdalleen?


Miltä kuulostaa?

JP
Kuulostaa hyvältä keskustelupohjalta jaoston kokouksen päätöksen tekoon. Jäädään kuulolle :D

NROI-dumari = kouluttaja :?:

Vesa-Tapani Parjanen
Viestit: 54
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 15:28
Paikkakunta: Atria city

Viesti Kirjoittaja Vesa-Tapani Parjanen » Su Tammi 24, 2010 16:21

Kaikkia foorumeita näköjään pitäisi seurata nenä näytössä...

Noita on jo jaossa... Tämäpä erikoista...

http://img245.imageshack.us/i/ampukortti.jpg/

Eipä tainnut sitten tulla practical ta-kortin korvaajaa, vaikka niin toivoin että olisi siihen päästy? Eli ajatus kortista, jossa käy ilmi mitä lajeja on "koulutettu" ampua tuntui hyvältä.

Mitenkähän ton ilma-ase ruksin saisi, jos practicalin kautta saisi nuo muut :lol:

Marko Sjöholm
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Tammi 14, 2009 20:14

Viesti Kirjoittaja Marko Sjöholm » Su Tammi 24, 2010 20:42

Kun joutuu aloittamaan ns "puhtaalta pöydältä", niin mitä tämä kortti tulee maksamaan, jos käy kaikki kortissa ilmenevät osiot läpi (haulikko, kivääri, pistooli, ilma-aseet)??

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » Su Tammi 24, 2010 22:52

Moi,

No niin, nyt on sitten palauduttu kotiin Vierumäeltä.

Korttiin liittyviä asioita:

Kortin on tarkoitus antaa kaikille ampumaurheilijoille yhtäläinen pohja harrastukseen.
Sisältäen opetusta aseturvallisuudesta, aseista, ampumarata käyttäytymisestä, ympäristön huolehtimisesta jne jne.

Tällä hetkellä, jos sisällä oleva aselakiehdotus menee läpi, tulee ampumakortti olemaan pakollinen osa urheiluampujan elämää.
Näin meillä on mahdollisuus taklata tämä heti alusta saakka. Olla enemmänkin kuljettajan kuin matkustajan paikalla.

Korttikoulutuksen hinnaksi on sovittu 50 euroa, kun se suoritetaan alusta loppuun.

Practical-ampujat kuuluvat ryhmään, joka saa kortin 2h perehdytyksellä aina 31.12.2012 saakka.
Kurssi olisi hyvä sitoa osaksi peruskursia mahdollisimman nopeasti niiltä osin jotka siitä puuttuvat.

Tarkoituksena olisi ensin kouluttaa kaikki, jotka ovat viimevuonna peruskursseja järjestäneet kouluttajiksi ja
näin saada nopeammin annettua se 2h perehdytys ympärimaata.

Alustavasti on puhuttu siitä, että kouluttajakurssi järjestettäisiin huhtikuussa 2010.

Timo Mc
You lose 100% of those matches you don't attend

Kimmo Kokkola
Viestit: 7
Liittynyt: Su Marras 16, 2008 20:55
Paikkakunta: Anjalankoski

Viesti Kirjoittaja Kimmo Kokkola » Su Tammi 24, 2010 23:52

Vesa-Tapani Parjanen kirjoitti:

Mitenkähän ton ilma-ase ruksin saisi, jos practicalin kautta saisi nuo muut :lol:
Oman korttini sain siis (Vierumäellä parlamentin aikana sunnuntai aamuna vietetyn pari tuntisen kuuntelun johdosta) IPSC ja SRA statuksen johdosta.
Ilma-ase merkintä tuli automaattisesti kun kerran muutkin merkinnät harrastuksien johdosta "ansaitsin".

Kimmo

Tomi Kallio
Viestit: 130
Liittynyt: La Joulu 12, 2009 20:22
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja Tomi Kallio » Ma Tammi 25, 2010 00:20

-onhan meillä lajissa virallisesti airsoft ohjelmassa...siksi ilma-aseruksi tulee kuin turkin hihasta.. :roll:
Oottako työ niitä...diiba-daaba miehiä ?

Avatar
Taisto Takkumaki
Viestit: 1676
Liittynyt: La Heinä 16, 2005 18:31

Viesti Kirjoittaja Taisto Takkumaki » Ma Tammi 25, 2010 09:45

Timo McKeown kirjoitti:Tällä hetkellä, jos sisällä oleva aselakiehdotus menee läpi, tulee ampumakortti olemaan pakollinen osa urheiluampujan elämää.
Näin meillä on mahdollisuus taklata tämä heti alusta saakka. Olla enemmänkin kuljettajan kuin matkustajan paikalla.

Timo Mc
Olen lukenut läpi koko aselakiehdotuksen ja ampumakorttivaatimusta ei ole asetettu lupaehdoksi aselupia myönnettäessä.
Aselakiehdotuksen alustusosiossa on mainittu, että järjestöt ovat perustaneet foorumin ja sen yhtenä tavoitteena on ampumakortti.
Get your own Armalite!

Jarkko Laivuori
Viestit: 28
Liittynyt: Ma Kesä 09, 2008 11:14

Viesti Kirjoittaja Jarkko Laivuori » Ma Tammi 25, 2010 09:48

Kortti on ulkonäön perusteella suunniteltu lapsille / nuorille, käytetäänhän siinä tätä skidien maskottia Pete Patruunaa. Ei ihan uskottavan näköinen läpyskä.

SAL itse mainitsee vuonna 2005 tämän piirroshahmon olevan "Lasten ja nuorten toiminnan uusi maskotti"

lähde: http://www.ampumaurheiluliitto.fi/artik ... 30648=6231

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » Ma Tammi 25, 2010 11:17

Ok,

Aivan sama, apu ei kelpaa ja koirat huutaa nurkissa.
Tehkää niinkuin parhaaksi näette.

Joku muu saa hoitaa, mulla on muutakin tekemistä kun kuunnella vittuilua ja vastarannankiiskejä.

Minä pesen tästäkin käteni.

Timo Mc
You lose 100% of those matches you don't attend

Viestiketju Lukittu