AMPU hanke/ampumakortti/Ampumaharrastusfoorumi

Tämä alue on tarkoitettu käyttäjien ilmoituksia varten.

Valvoja: Mode_yle

Avatar
Taisto Takkumaki
Viestit: 1676
Liittynyt: La Heinä 16, 2005 18:31

AMPU hanke/ampumakortti/Ampumaharrastusfoorumi

Viesti Kirjoittaja Taisto Takkumaki » Ti Tammi 26, 2010 19:28

Tähän säikeeseen voi esittää Timo McKeownille ASIALLISIA kysymyksiä liittyen ampumaharrastusfoorumiin, AMPU hankkeeseen sekä ampujakorttiin.

Huom! Kaikenlainen henkilöön kohdistuva viestintä, politikointi ja p@skan jauhanta tullaan moderoimaan pois.
Get your own Armalite!

Keijo Luostarinen
Viestit: 14
Liittynyt: La Maalis 29, 2008 19:42

Viesti Kirjoittaja Keijo Luostarinen » Ti Tammi 26, 2010 21:27

Voidaanko tuosta edes ajatella syntyvän tasapuolista järjestelmää kaikille? Otan esiin 3 erilaista harrastajaa :
a) ampunut 20 vuotta monipuolisesti, osin vakavissaan, osin ei, toimii monessa SAL seurassa,reserviläisaktiivi, kouluttaa, tuomaroi, metsästää. Käyttää harrastukseensa tuhansia euroja, ja satoja tunteja vuodessa. Harrastus on elämäntapa.
b) Harrastanut kauan, mutta määrällisesti vähän. Ampuu omaksi ilokseen, ei kuulu seuraan / mihinkään järjestöön, eikä näe hyötyä liittymisestä. Haluaisi uusia aseitansa ja jatkaa harrastamista omaksi ilokseen.
c) 16 vuotias, innostunut, kiinnostunut ja hakee tietoa koko ajan. Haluaisi, mutta ei ole rahaa. Eikä sellaisia kontakteja, joilla pääsisi ruutiaseharrastukseen helposti mukaan. Vaikka mieli kuinka tekisi.

Miten nämä varsin erilaiset esimerkkihenkilöt on huomioitu? Käsittääkseni foorumiinhan kuuluu melkoinen kirjo järjestöjä, joista esim. metsästäjät eivät nähneet tuon kortin tuovan mitään lisäarvoa.
Ja tämän hetkisen tiedon mukaanhan esim. IPSC-statuksen omaavat henkilöthän saisivat tuon kortin muutaman tunnin päivittämisellä. Päivityksen hinta? Järjestäjä?

Saadaanko tuolla lupaviranomaisen luottamus tulevaisuudessa? Eli jos lainsäätäjä tulee yhdenmukaista perusstatusta kaikille vaatimaan, ollaanko tuosta todella sellaista luomassa? Vai kerätään 50 euroa/osallistuja ja lupaviranomainen ei vielä(kään) katso harrastusta vakiintuneeksi. Eli tuleeko tuosta toimiva järjestelmä vaiko jotain muuta?

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » Ti Tammi 26, 2010 22:03

Voidaanko tuosta edes ajatella syntyvän tasapuolista järjestelmää kaikille?

Miksi ei tulisi?

Otan esiin 3 erilaista harrastajaa :

a) ampunut 20 vuotta monipuolisesti, osin vakavissaan, osin ei, toimii monessa SAL seurassa,reserviläisaktiivi, kouluttaa, tuomaroi, metsästää. Käyttää harrastukseensa tuhansia euroja, ja satoja tunteja vuodessa. Harrastus on elämäntapa.

Ampujakortin hän saa pienellä päivityksellä 31.12.2012 saakka. Sen jälkeen koko kurssi.

b) Harrastanut kauan, mutta määrällisesti vähän. Ampuu omaksi ilokseen, ei kuulu seuraan / mihinkään järjestöön, eikä näe hyötyä liittymisestä. Haluaisi uusia aseitansa ja jatkaa harrastamista omaksi ilokseen.

Tähän minulla ei ole vastausta, jos kyseinen henkilö ei halua kuulua mihinkään seuraan tai yhdistykseen nyt tässä on sitten se hyöty miksi kannattaa kuulua. En usko että seurat ja yhdistykset ajavat ns. villien etuja

c) 16 vuotias, innostunut, kiinnostunut ja hakee tietoa koko ajan. Haluaisi, mutta ei ole rahaa. Eikä sellaisia kontakteja, joilla pääsisi ruutiaseharrastukseen helposti mukaan. Vaikka mieli kuinka tekisi.

Tälläisiä on varmasti maailma täysi, tuskinpa kukaan lähtee saarnaajareissulle kolkuttelemaan ovia ja tarjoamaan rahaa ja kursseja. Jos on halua löytyy keino. Suomi on täysi erilaisia ampumaseuroja ja niissä ampumakouluja.

Miten nämä varsin erilaiset esimerkkihenkilöt on huomioitu? Käsittääkseni foorumiinhan kuuluu melkoinen kirjo järjestöjä, joista esim. metsästäjät eivät nähneet tuon kortin tuovan mitään lisäarvoa. En ota mitään kantaa metsästäjien tekemisiin tai tekemättä jättämisiin

Ja tämän hetkisen tiedon mukaanhan esim. IPSC-statuksen omaavat henkilöthän saisivat tuon kortin muutaman tunnin päivittämisellä. Päivityksen hinta? Järjestäjä?

Hinta, se varmasti riippuu missä, milloin, paljonko maksaa tilat, tarvitaanko kahvituksia? jne jne jne
Kuka: sellainen henkilö, jolle ampumaharrastusfoorumi on antanut oikeuden niitä päivityksiä ja kursseja järjestää

Saadaanko tuolla lupaviranomaisen luottamus tulevaisuudessa?

Lupaviranomaisuuden luottamus tulee ainoastaan tavoista toimia ja niiden luotettavuudesta

Eli jos lainsäätäjä tulee yhdenmukaista perusstatusta kaikille vaatimaan, ollaanko tuosta todella sellaista luomassa?

Kyllä

Vai kerätään 50 euroa/osallistuja ja lupaviranomainen ei vielä(kään) katso harrastusta vakiintuneeksi.

Ei rahaa kerätä mihinkään, kyllä se kuluu ihan järjestelyihin. Tilavuokrat, kahvitukset, matkakulut jne...
Eihän se kortti mitään harrastuksen vakiintumista osoita vaan sen, että kysessä on vastuullinen harrastaja


Eli tuleeko tuosta toimiva järjestelmä vaiko jotain muuta?[/quote]

Tuo on kiinni aivan meistä harrastajista[/b]
You lose 100% of those matches you don't attend

Keijo Luostarinen
Viestit: 14
Liittynyt: La Maalis 29, 2008 19:42

Viesti Kirjoittaja Keijo Luostarinen » Ti Tammi 26, 2010 22:10

Kiitos hyvästä vastauksesta. Keskustelu jatkukoon.

Pekka Karras
Viestit: 496
Liittynyt: Ke Maalis 16, 2005 10:33

Viesti Kirjoittaja Pekka Karras » Ke Tammi 27, 2010 13:23

Pahus kun en ehtinyt edelliseen säikeeseen vastaamaan, kun se jo suljettiin. Että semmoista sananvapautta. Tarkoitukseni oli kyllä valistaa väkeä perustuslaista. Täällä ja muulla kun niin usein väitetään perustuslain takaavan yhdistymisvapauden 13 §. Pykälä sitten kyllä jatkuu; "tarkempia säännöksiä kokoontumisvapauden ja yhdistysmisvapauden käyttämisestä annetaan lailla" Piste.

Tomi Kallio
Viestit: 130
Liittynyt: La Joulu 12, 2009 20:22
Paikkakunta: Savonlinna

Viesti Kirjoittaja Tomi Kallio » To Tammi 28, 2010 23:47

Ilman sen kummempia uteluvaltuuksia kysäisen vielä nyt kun ensimmäinen kouluttajakurssi on pidetty:


-minkälainen oli osallistujakaarti, lajit ym ja olivatko kokeneita tai varteenotettavia tulevia kouluttajia jne eli oliko kohdennus osunut ( esim noissa mpky-kurssiloissa ei aina ihan osu kohdalleen )

-minkälainen vastaanotto korttikurssin laajuuden / annetun ja jaetun materiaalin suhteen, tuliko palautetta

-olivatko tietoisia practical / sra puolen 2h perehdyttämisoikeudesta ja jos olivat niin tuliko tästä mitämitä kommenttia

-tuliko ilmi millaisilla aikajanoilla muissa lajeissa homman toteutukseen lähdetään

-yhtään oikeasti yllättävää kommenttia?


Tämä lainevirran aijä näitä palautteita varmaan työstelee virallisesti mutta heitä nyt Tmo jotain omakohtaista ? :shock:
Oottako työ niitä...diiba-daaba miehiä ?

Rainer Sartolahti
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 17:38

Viesti Kirjoittaja Rainer Sartolahti » Pe Tammi 29, 2010 11:59

Timo McKeown kirjoitti:...Miten nämä varsin erilaiset esimerkkihenkilöt on huomioitu? Käsittääkseni foorumiinhan kuuluu melkoinen kirjo järjestöjä, joista esim. metsästäjät eivät nähneet tuon kortin tuovan mitään lisäarvoa.
En ota mitään kantaa metsästäjien tekemisiin tai tekemättä jättämisiin...
...Eli jos lainsäätäjä tulee yhdenmukaista perusstatusta kaikille vaatimaan, ollaanko tuosta todella sellaista luomassa?
Kyllä...
Ymmärsinkö nyt oikein, jos lainsäätäjä ei edellytä perusstatusta, niin metsästäjät eivät kanna ropojaan SAL:in lippaaseen :wink: ?
Kauanko kortti on voimassa suorituspäivästä alkaen?

Markus Karlsson
Viestit: 26
Liittynyt: Ke Elo 19, 2009 09:24

Viesti Kirjoittaja Markus Karlsson » Pe Tammi 29, 2010 15:58

Ampukortti-hanke on aivan tarpeeseen niille metsästäjille, harrasteampujille ja aseenomistajille, joille ei ole aikaisemmin järjestetty eikä vaadittu mitään edes "puolivirallista" asiantuntijoiden laatimaa turvallisen aseenkäsittelyn koulutusta ja sen omaksumista mittaavaa koetta ja tutkintoa. Hyvä, hyvä!
Se on sen sijaan aivan turha ja suoranaista takapakkia niille toiminnallisia ampumalajeja, kuten practical ja SRA, harrastaville ja lajissa kilpaileville urheiluampujile, joille vuosien kuluessa on vakiintunut Ampuhanketta paljon vaativammat säännöt, koulutukset ja kokeet poliisiviranomaisten tunnustamin Turvallinen-ampuja-tutkintoineen ja -kortteineen (tai tietokantalistauksineen), tuomaritutkintoineen, ja harjoituksien ja kilpailujen parissa edellytetty sääntöjen tiukkaa noudattamista tuomarin valvonnassa. Näitä jo vakiintuneita "formulakortteja" ei ole mitään järkeä lähteä vesittämään vaatimalla kaikille yhtä ja ainoaa virallisesti? hyväksyttyä mikkihiiri-ilma-ase-/"mopokorttia", ei vaikka se ovelana täkynä annettaisiin puolen tunnin kahvipöytäkoulutuksella. SAL ei ole viranomainen eikä se voi EU-kilpailulainsäädöstenkään mukaan omia monopolia tällaisessa kortti-/koulutusasiassa, toisin kuin poliisiviranomainen myöntäessään ajokortin tai esim tuon mopokortin!
Näin ollen kaikkien practical- ja SRA-turvallisten ampujien olisi johdonmukaisesti otettava se kanta, etteivät he tarvitse eivät suostu hankkimaan tai maksamaan jo saatujen korttien lisäksi mitään uutta ampukorttia eikä näihin kouluttaja-pikakoulutuksiinkaan ole syytä lähteä mukaan. Asia on valmisteltu uuteen aselakiesitykseen taitamattomasti? koplaten alan harrastajilta salassa ja nyt se sitten esitetään välttämättömänä hankintana ja aselupien säilyttämisen ehtona.
Kaikkien toiminta-ampujien olisi nyt otettava yhteyttä sekä IPSCFIN jaoston johtoon että SRA-toimikuntaan, jotta ne selittäisivät SAL:n johdolle asioiden oikean tilan, kun se jostain syystä on haluttu tähän asti hämärtää. Syytä moiseen en lähde tässä arvailemaan.

Tuomas Kääriäinen
Viestit: 71
Liittynyt: Su Marras 09, 2008 22:45
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Tuomas Kääriäinen » Pe Tammi 29, 2010 16:26

Pari huomiota näin sivusta.

1. Metsästäjät on tähänkin mennessä aika pitkälti tehnyt miten huvittaa ja niillä on metsästyskortti jolla saa harrastusvälineet aika lailla helpommin kuin ampumaurheiluperusteella. Heitä ei kannattane lähteä väkisin sekoittamaan pakkaan, siellä kuulemma osataan muiden muroihin kuseminen.

2. IPSC Suomessa kuuluu SAL:n alaisuuteen joten minun nähdäkseni se olisi enemmänkin poikkeavaa jos practical-jaosto ei lähde mukaan tähän. Loppujen lopuksi jaostolla tuskin edes on realistista mahdollisuutta kieltäytyä (jos jaosto edes haluaisi).

3. Kortin ulkonäön perusteella se ei uhkaa TA/SRA-korttia vielä mitenkään, koska siinä ei ole erikseen paikkaa jossa mainittaisiin kumpaakaan lajeista. Lisäksi TA/SRA-kortin hyväksyminen lupaperusteena on tähänkin mennessä ollut lupia myöntävästä viranomaisesta kiinni, osa saa hankintaluvan pelkästään liittämällä kopion TA/SRA-kortista, osa taas ei.

Henk.koht. käyn tuon parin tunnin täydennyskurssin läpi heti kun tilaisuus tulee.

Juha-Pekka Vuorinen
Viestit: 436
Liittynyt: La Tammi 06, 2007 19:45

Viesti Kirjoittaja Juha-Pekka Vuorinen » Pe Tammi 29, 2010 20:20

Tuomas Kääriäinen:
"Ja tämän hetkisen tiedon mukaanhan esim. IPSC-statuksen omaavat henkilöthän saisivat tuon kortin muutaman tunnin päivittämisellä. Päivityksen hinta? Järjestäjä? "

Jos tuntimäärä on tuo ja kurssin hinta on järjellinen, voisin kuvitella että tuo päivityskurssi olisi erinomainen aihe esimerkiksi kerhoillan yhteyteen.

JP

Vesa-Tapani Parjanen
Viestit: 54
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 15:28
Paikkakunta: Atria city

Viesti Kirjoittaja Vesa-Tapani Parjanen » La Tammi 30, 2010 01:24

Juha-Pekka Vuorinen kirjoitti:Tuomas Kääriäinen:
"Ja tämän hetkisen tiedon mukaanhan esim. IPSC-statuksen omaavat henkilöthän saisivat tuon kortin muutaman tunnin päivittämisellä. Päivityksen hinta? Järjestäjä? "

Jos tuntimäärä on tuo ja kurssin hinta on järjellinen, voisin kuvitella että tuo päivityskurssi olisi erinomainen aihe esimerkiksi kerhoillan yhteyteen.

JP
Tuossa mietiskelin, että parin vuoden aikataululla joutuu järjestämään ainakin kolme tapahtumaa ennen kuin esim. oman seuran väen saa kaikilta osilta läpi. Tärkeintä olisi kuitenkin saada se kouluttajakurssi aikaiseksi, niin saisi ainakin yhden kierroksen ukkoja läpi jo kesän aikana. Yhteistyö on varmaan tässäkin voimaa, joten meilläpäin varmaan esim. akselilla Vaasa-Ilmajoki-Pietarsaari-Virrat voi vierailla myös naapurien kursseilla. Niin ja mites tuo yhteistyö SRA-puolen kanssa? Meidän ukot, ja ai niin kauniit naiset, ovat niin iloisesti sekaisin jalka kummassakin lajissa. Pitääkö kurssi olla SAL:n järjestämä vai kelpaako maastopuku päällä suoritettu kurssi? Ja toisin päin?

Pasi Kupiainen
Viestit: 18
Liittynyt: La Helmi 07, 2009 14:36
Paikkakunta: 9mm kannaksen toiselta puolen

Viesti Kirjoittaja Pasi Kupiainen » La Tammi 30, 2010 09:19

Jos asia on liittotasolla yhteistyössä valmisteltu ja päätetty, pitäisin hallinnollisena kyvyttömyytenä jos kurssit eivät käy ristiin. Lisäksi pitäisin älyllisenä vajavaisuutena jos joku asiaa vastustaa.

Edelleen kiinostaa tuo kortin/kurssin hinta. Joku rekisterihän tästä on pidettävä (henkilösuoja jne).

Ottaako SAL kortista pelkän painokustannuksen vai lisähinnan rekisteriin kirjaamisesta.
Voi tietysti harrastaa muitakin lajeja...

Harri Kykkänen
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Touko 04, 2005 05:47
Paikkakunta: Keski-Suomi

Viesti Kirjoittaja Harri Kykkänen » La Tammi 30, 2010 17:02

Kurssin hinnaksi on sovittu 50 e. + mahdolliset kahvituksen tms vaatimat eurot.
- COLT CZ3 75 - luokkansa kilpailukykyisin -

Timo McKeown
Viestit: 334
Liittynyt: To Kesä 02, 2005 12:52
Paikkakunta: Kirkniemi

Viesti Kirjoittaja Timo McKeown » La Tammi 30, 2010 17:03

Moi,

Kauanko kortti on voimassa? tällä hetkellä 10 vuotta, mutta 5 vuotta on pohdittu.
Niin kauan kun kyseessä on ampujille suoritettava peruskoulutus niin sehän ei vanhene mihinkään.
Tosin lajien säännöt muuttuvat jne...

"Metsästäjät eivät kanna rahaa SAL:lle" kommenttiin voi todeta sen verran, että kyseessä ei ole SAL-vetoinen projekti.
Rahoitus projektille on tullut opetusministeriöltä. SAL on vain yksi mukana olevista tahoista.

Kuten jo aikaisemminkin kirjoitin, tarkoitus on järjestää se kouluttajakurssi huhtikuussa.
Kurssilla käydään läpi opetusmateriaali jne.

Mitä se maksaa? jaa-a, ainakin tuo kouluttajakurssi millä itse kävin maksoi 50 euroa.

Se mitä sitten tulee siihen 2h päivitykseen ja sen hintaan. Sitä tuskin on kukaan vielä edes pohtinut.
Kuten siihen aikaisemmin totesin se varmasti riippuu tilojen kulusta, kahvituksesta ja kilometrikorvauksista.

Voi sitten käydä kouluttajakurssin ressujen järjestämänä? toki voi, eikun padasjoelle ilmoittautumaan.


-minkälainen oli osallistujakaarti, lajit ym ja olivatko kokeneita tai varteenotettavia tulevia kouluttajia jne eli oliko kohdennus osunut ( esim noissa mpky-kurssiloissa ei aina ihan osu kohdalleen )

Lajit edustettuina: Pistooli, Haulikko, Kivääri, RES/SRA ja IPSC

Kouluttaja vaatimukset:

Kouluttajien pätevyysvaatimukset

Koulutuksellisen tason varmentamiseksi on keskeisimpien aihealueiden ampumakorttikouluttajille asetettu seuraavat minimivaatimukset. Siirtymävaiheessa on joistakin muodollisista vaatimuksista tingittävissä koulutusvastaavan antaman hyväksynnän perusteella.

Ampumakorttikurssin johtaja

– oltava ampumakortti
– ”hankkii osaavat kurssitoimijat”
– yleistuntemus, riittävä auktoriteetti ja hyvä verkosto
– ampumakortin myöntäjä yhdessä lajikouluttajan kanssa
– hyväksyy kouluttajat ja vastaa kouluttajien ”ammatillisesta taidosta”
– nettikoe ampumakoulutustaustan omaaville

Turvallisuusasioiden kouluttaja

– vahva ja pitkä (= min 5 vuotta) oma ampumatausta
– ampumakortti tai muu ammatillinen pätevyys
– kouluttajakokemus toivottavaa
– mahdollisesti nettikoe tietotaidon varmistamiseksi

Lajiosan kouluttaja (samalla ammuntojen johtaja)

– oman lajin tuntemus
– ampumakortti
– toiminut 2 vuotta valmentajana (seura/lajikouluttajana..)
– kouluttajakokemus toivottavaa
– ammuntojen johtamisoikeudet
– apukouluttajien vaatimukset sovellettavissa (yksi kouluttaja korkeintaan viittä kurssilaista kohden)


-minkälainen vastaanotto korttikurssin laajuuden / annetun ja jaetun materiaalin suhteen, tuliko palautetta?

Vastaanotto oli positiivinen, ainoa mikä sai negatiivista palautetta oli ettei valmista kurssimateriaalia ollut tarjolla.

-olivatko tietoisia practical / sra puolen 2h perehdyttämisoikeudesta ja jos olivat niin tuliko tästä mitämitä kommenttia?

Olivat tietoisia, ei tullut kommentteja. Näiden kahden lajin koulutusvaatimukset olivat hyvin tiedossa

-tuliko ilmi millaisilla aikajanoilla muissa lajeissa homman toteutukseen lähdetään?

Tälle keväälle on jo tulossa useita kursseja per alue

-yhtään oikeasti yllättävää kommenttia?

EI
You lose 100% of those matches you don't attend

Rainer Sartolahti
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 17:38

Viesti Kirjoittaja Rainer Sartolahti » La Tammi 30, 2010 22:21

Timo McKeown kirjoitti:Moi,

*Kauanko kortti on voimassa? tällä hetkellä 10 vuotta, mutta 5 vuotta on pohdittu.
Niin kauan kun kyseessä on ampujille suoritettava peruskoulutus niin sehän ei vanhene mihinkään.
Tosin lajien säännöt muuttuvat jne...

**"Metsästäjät eivät kanna rahaa SAL:lle" kommenttiin voi todeta sen verran, että kyseessä ei ole SAL-vetoinen projekti.
Rahoitus projektille on tullut opetusministeriöltä. SAL on vain yksi mukana olevista tahoista.
Kiitokset vastauksista.

*Entä tuon kymmenen tai viiden vuoden jälkeen? Maksetaan uusi kortti? Lisäkoulutusta? Päivitystä? etc.

**Kaivannee tehokkaampaa tiedottamista ruohonjuuritasolle, kun metsästäjäpiireissä vain tuntuu tuo usko olevan luja SAL:n "rahastukseen".

Markus Karlsson
Viestit: 26
Liittynyt: Ke Elo 19, 2009 09:24

Viesti Kirjoittaja Markus Karlsson » La Tammi 30, 2010 22:28

Ampumakortti-hanke lienee ajettu lobbareiden toimesta valmisteluvaiheessa jo sisään aselain-II tai -III vaiheeseen koskien jossain ( ja ilm suh pikaisessa) vaiheessa takautuvasti kaikkia aseenhallussapitoluvan omaavia ja uusia syystä tai toisesta ampuma-aseen hankintalupaa hakevia henkilöitä. Yksityiset "toimijat" ovat tässä mielihyvin ottamassa viranomaisen velvollisuuksia selvittäessään yksittäisen henkilön oikeutta ampuma-aseen hallussapitoon, pientä korvausta vastaan toki, mutta ilman viranomaisille avautuvaa taustatietoa selvitettävän rikos- tai sairaustaustasta. Vähän sama asia, kuin uuteen aselaki-I:een suunniteltu ampumaseurojen velvollisuus koulutella pari vuotta seuran aseilla kaikkia alalle halukaita vaikka helvetinenkeleitä ilman näitä olennaisia taustatietoja, jotka siis poliisilla on käytössä, kun henkilö hakee ensimäistä ruutiaselupaa.
Ampumakorttikoulutukseen littyy 1 tunnin teoriakoe ja 1-2 tunnin käytännön aseenkäsittelytesti. Mitkäs ne hylkäyskriteerit ja uusintakoemahdollisudet ovat vanhoille metsästäjille ja pistooli- ja kivääriampujile, vai meneekö poliisilaitokselle dq jo ensi pummista? Vai onko koe niin helppo, että opintotunnit istumalla ja käytännön kokeeseen osallistumalla läpipääsy on varma (edellyttäen tietysti, että 50 € kurssimaksu on suoritettu)? Minkäsarvoinen läpyskä se sitten on aselupaviranomaisen kannalta, jos kaikki halukkaaksi ilmottautuvat sen varmasti saavat??? Eikö asiaa olisi kannattanut miettiä vähän pidempään ja odottaa ensin, että poliisi (järkevää, mutta miksi vasta nyt) hakee aseet pois rikoksiin syyllistyneiltä ja humalassa ta muussa pöllyssä törttöileiltä. Ja kyllä kaikilta psykoosissa mielisairaalaan toimitettujen omaisiltakin pitäisi kysyä onko kotona aseita! Miksi pistää 30 miljoonaa euroa näin huonosti valmisteltuun hankkeeseen? Pyydän anteeksi, jos kuulostaa järjettömälle!

Rainer Sartolahti
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 17:38

Viesti Kirjoittaja Rainer Sartolahti » La Tammi 30, 2010 23:30

Markus Karlsson kirjoitti: ...Vai onko koe niin helppo, että opintotunnit istumalla ja käytännön kokeeseen osallistumalla läpipääsy on varma (edellyttäen tietysti, että 50 € kurssimaksu on suoritettu)? Minkäsarvoinen läpyskä se sitten on aselupaviranomaisen kannalta, jos kaikki halukkaaksi ilmottautuvat sen varmasti saavat??? Eikö asiaa olisi kannattanut miettiä vähän pidempään ja odottaa ensin, että poliisi (järkevää, mutta miksi vasta nyt) hakee aseet pois rikoksiin syyllistyneiltä ja humalassa ta muussa pöllyssä törttöileiltä. Ja kyllä kaikilta psykoosissa mielisairaalaan toimitettujen omaisiltakin pitäisi kysyä onko kotona aseita! Miksi pistää 30 miljoonaa euroa näin huonosti valmisteltuun hankkeeseen? Pyydän anteeksi, jos kuulostaa järjettömälle!
Olen antanut itseni ymmärtää (ehkä jälleen kerran väärin), että opiskelu- ja harjoittelujakso kestäisi vähintään kuukauden ja tuona aikana olisi johdettuja ampumaharjoituksia vähintään viisi. Vasta tuon jälkeen olisi mahdollista suorittaa ampujakortti. Oikaiskaa, jos minua on johdettu harhaan.

IMHO tuo johdettu "harjoitteluaika" voisi olla pitempikin, jotta pelistä karsiutuvat keplottelijat, hörhöt ja muut pahojaan aikovat. Tuolloin kortin painoarvokin viranomaisten silmissä kasvaisi.

Jos tuolla harjoittelujaksolla ja ampujakortilla saadaan poistettua yksikin "syyntakeeton", on satsaus kannattanut.

Harri Kykkänen
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Touko 04, 2005 05:47
Paikkakunta: Keski-Suomi

Viesti Kirjoittaja Harri Kykkänen » Ma Helmi 01, 2010 10:08

Rainer Sartolahti kirjoitti: Olen antanut itseni ymmärtää (ehkä jälleen kerran väärin), että opiskelu- ja harjoittelujakso kestäisi vähintään kuukauden ja tuona aikana olisi johdettuja ampumaharjoituksia vähintään viisi. Vasta tuon jälkeen olisi mahdollista suorittaa ampujakortti. Oikaiskaa, jos minua on johdettu harhaan.

IMHO tuo johdettu "harjoitteluaika" voisi olla pitempikin, jotta pelistä karsiutuvat keplottelijat, hörhöt ja muut pahojaan aikovat. Tuolloin kortin painoarvokin viranomaisten silmissä kasvaisi.

Jos tuolla harjoittelujaksolla ja ampujakortilla saadaan poistettua yksikin "syyntakeeton", on satsaus kannattanut.
Lyhyesti: Teoriaan menee pari päivää, teoriakoe, vähintään kuukauden kestävä harjoittelujakso jonka aikana 5 ohjattua harjoitusta, teorian kertauspäivä, ammuntakoe. Tämä siis uusille harrastuksen pariin tuleville.
Ja monelle kouluttaja-kurssin osanottajalle hankalasti auennut asia: Tarkoitus ei ole kouluttaa minkään lajin pariin, vain ottaa turvallisella tavalla uusi harrastaja mukaan touhuun. Vasta ampumakortin suorittamisen jälkeen alkaa varsinainen lajien valinta ja opettelu.
Ampumakortti todistaa vain siitä että ammunnan perus turvallisuusasiat on hanskassa ja osuu tauluun/kiekkoon.
Ampumakoe on practical ampujan näkökulmasta sellainen että sen ampuu läpi "silmät kiinni".
Juuri siksi että kurssi on perusmuodossaan suunnattu uusille harrastajanaluille, on tietyille ryhmille suunniteltu "helpotuksia" kortin saamiseksi, esim practical ampujat (2h perehdytys).
Ampumaharrastusfoorumin puuhamiehet lupasivat kutsua practical jaoston ja sra toimikunnan saman pöydän ääreen pikaisesti, siitä syntynee positiivisia asioita ja ainakin tieto lisääntyy.
En ala tässä selostamaan kaikkea mitä parin practical puuhamiehen ja ampumaharrastusfoorumin vetäjien välillä keskusteltiin ja ideoita heiteltiin kurssilla/tauoilla/lounaalla/kaljalla mutta kunhan johtajat (jaosto) on em palaverin käynyt niin eiköhän pallo ala pyörimään hyvinkin nätisti.
- COLT CZ3 75 - luokkansa kilpailukykyisin -

Keijo Luostarinen
Viestit: 14
Liittynyt: La Maalis 29, 2008 19:42

Viesti Kirjoittaja Keijo Luostarinen » Ma Helmi 01, 2010 12:14

Hyvää tiedotusta laajasti vaan, niin asia aukeaa kaikille.

Mikael Kaislaranta
Viestit: 93
Liittynyt: Ma Syys 26, 2005 12:43

Viesti Kirjoittaja Mikael Kaislaranta » Ma Helmi 01, 2010 17:36

Harri Kykkänen kirjoitti:... on tietyille ryhmille suunniteltu "helpotuksia" kortin saamiseksi, esim practical ampujat (2h perehdytys).
Meidän korttimme ja koulutuksemme on rakennettu jo vuosikymmen (niä) sitten ja on valovuoden näitä tulevia kaavailuja edellä, varsinkin sen suhteen kuka ko. kortin ylipäänsä saa. Tuon SAL kortin saa todennäköisesti jokainen joka raahautuu paikalle. Samaa ei voi sanoa IPSC ja SRA korteista.

Mitähän lisäarvoa se 2 tunnin perehdytys mahtaa antaa practical ampujille???
Kyllähän asia on niin että meidän korttimme samoin kuin SRA kortin arvon tulee pysyä selkeästi tuon "ilmakkokortin" yläpuolella tavalla joka on myös jatkossa liitoissa/järjestöissä/viranomais/virkamies tahoilla tunnustettu.

Tarkoittaa käytännössä sitä että MIKÄLI tuo kortti joskus tulisi pakolliseksi kaikille (mitä epäilen suuresti, koska SAL edustaa vain pientä osaa ampujista eikä muutoinkaan järjestötoiminta voi korvata viranomaismenettelyä aselupien myöntämisprosesseissa) niin IPSC ja SRA ampujien tulee saada se lunastettua nimellistä valmistuskustannusta (3-5 Euroa) vastaan ILMAN MITÄÄN TURHIA KURSSEJA.
Tästä täytyy meidän edunvalvojiemme pitää huolta.
Mitään 50 Euron rahastusta nollan arvoisesta kurssista en tule hyväksymään. Toivon että omanarvontuntoa löytyy tästä porukasta saman verran.

Keijo Luostarinen
Viestit: 14
Liittynyt: La Maalis 29, 2008 19:42

Viesti Kirjoittaja Keijo Luostarinen » Ma Helmi 01, 2010 20:31

Olisihan liitoilta mainio PR-veto, jos tuon 2h "päivityksen" saisi IPSC ja SRA ampujat ilmaiseksi :D
Puhuin tänään paikallisen kouluttajakursilla olleen kaverin kanssa tuon päivityksen hinnasta, hänellä ei ollut vielä tietoa.
Katsellaan..

Avatar
Ari Honkala
Viestit: 125
Liittynyt: Ke Heinä 13, 2005 22:44
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja Ari Honkala » Ma Helmi 01, 2010 20:35

No jos kouluttajakurssin käynyt pitää sen 2h kurssin ilman korvausta niin eikös se ole siinä...

Rainer Sartolahti
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Heinä 01, 2009 17:38

Viesti Kirjoittaja Rainer Sartolahti » Ma Helmi 01, 2010 21:35

Mikael Kaislaranta kirjoitti:
Harri Kykkänen kirjoitti:... on tietyille ryhmille suunniteltu "helpotuksia" kortin saamiseksi, esim practical ampujat (2h perehdytys).
Meidän korttimme ja koulutuksemme on rakennettu jo vuosikymmen (niä) sitten ja on valovuoden näitä tulevia kaavailuja edellä...
Mitähän lisäarvoa se 2 tunnin perehdytys mahtaa antaa practical ampujille???
...IPSC ja SRA ampujien tulee saada se lunastettua nimellistä valmistuskustannusta (3-5 Euroa) vastaan ILMAN MITÄÄN TURHIA KURSSEJA...
Kaipa tuo on meistä itsestämme kiinni.
Jospa tuo parin tunnin päivitys saataisiin palvelemaan nimenomaan Practical ja SRA harrastajia.
Esim. Miten rakennamme mielenkiintoiset, tasapuoliset ja turvalliset staget.
Tai EA1 vahinkojen varalta etc. Ideoita kehiin. Tuskin kukaan meistä on täysin oppinut. Ja jos joku tuntee olevansa, niin kipin kapin kouluttajaksi kouluttajan paikalle jakamaan sitä "oikeaa" tietoa.
Sellaisesta päivityksestä voisi kaiketi jo vähän maksaakin ja lisättäisiin etumatkaa taas ainakin valoviikolla :wink: .

Ari Liikanen
Viestit: 26
Liittynyt: Ti Touko 31, 2005 22:24
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Ari Liikanen » Ma Helmi 01, 2010 22:05

Mielestäni Kaislaranta esitti asian niinkuin se on.
Millä tavoin uusi ampu-kortti tekee meistä turvallisempia?
Kyse on käsittääkseni vain yleisen- ja viranomaishyväksynnän epätoivoisesta hakemisesta.
Turhaa touhua, sanon. Mikään ei käännä mediaa puolellemme ja viranomaiskanta tuntuu lukkoonlyödyltä.
Mielenkiinnolla seuraan mitä tästä tulee.

Markus Karlsson
Viestit: 26
Liittynyt: Ke Elo 19, 2009 09:24

Viesti Kirjoittaja Markus Karlsson » Ti Helmi 02, 2010 11:38

Koko aselakiuudistushan sai tulta kahden psykopaattinuoren nettikeskustelumallin mukaan tekemästä koulumassamurhasta ja vuodenvaihteen ulkomaalaistaustaisen henkilön tekemä mielestäni edelleen "kunnia"-massamurha laittomalla aseella antoi siihen varsinkin harhaanjohtavan uutisoinnin ansiosta lisäpotkua. Molemmat "kouluammuskelijat" olivat saaneet ensimmäisen pienoispistoolinsa varsin olemattomin perustein "hupiammuntaan" tosin ilm urheiluammuntanimikkeellä.
Ampumakorttihanke ei mielestäni tule karsimaan yhtään alalle psyykattua ja motivoitunutta tulevaa massamurhaa harkitsevaa psykopaattia, joiden toteamisessa jopa lääkäreillä ennakolta on vaikeuksia ( ei siis välttämättä omaisilla, työ- tai koulu- tai varsinkaan tsättikavereilla ainakaan jälkiviisauden valossa).
Ampumakorttiin kuuluva aseenkäsittelykoulutus on tarpeen ( kuten ensimmäisessä kommentissani totesin) monelle ns "tarkkuusammuntaa" enemmän tai vähemmän ominpäin harrastavalle (ja ehkä jokuselle metsästäjällekin), joista osa sekä nuoremmista että vanhemmista ampujista tuntuu välillä pyörivän ase kädessä ampumaradalla aivan hukassa. Useista vaaratilanteista huolimatta nämä "pöljät" onneksi varsin harvoin aiheuttavat onnettomuuksia, kuten lehtien uutisista ja varsinkin ampumaharrastusvakuutuksen hinnasta ( lienee alle 5€, kun liittojen osuus vähennetään?) voimme päätellä. Mutta hyvä, että näille on tulossa selvät ohjeet aseen turvallisesta käsittelystä, eri asia meneekö se tieto perille juuri niille, jotka sitä eniten tarvitsisivat. Tietoiseen ampuma-aeen väärinkäyttöön ja sitä aikovien alalta karsimiseen en tämän prosektin suhteen oikein jaksa uskoa. Toivottavasti olen väärässä. Lopetan kommenttini tähän. Anteeksi, jos tahtomattani olen jotakuta loukannut!

Vastaa Viestiin