TA-kurssin järjestämisohje

Usein esitetyt kysymykset
Post Reply
User avatar
Taisto Takkumaki
Posts: 1689
Joined: Sat Jul 16, 2005 19:31

TA-kurssin järjestämisohje

Post by Taisto Takkumaki »

Oikeus järjestää turvallinen ampuja - kurssi

Oikeus järjestää Turvallinen Ampuja - koulutuksia Suomessa on SAL:n alaisella jäsenseuralla, jossa harrastetaan practical -ammuntaa. Jaosto ylläpitää rekisteriä seuroista sekä henkilöistä, jotka ovat oikeutettuja pitämään kurssin. Rekisteriä ylläpidetään master - tiedoston yhteydessä ja noudatetaan henkilötietolakia.

Turvallinen Ampuja - koulutusta vetävän henkilön tulee olla practicaltuomari (RO). Suosituksena on, että kouluttajalla olisi kilpailukokemusta yli kaksi vuotta. Samoin käytännön kokeen vastaanottajan on suotavaa olla vähintään saman kokemuksen omaava ja olla vähintään practicaltuomari (RO).

Kurssi koostuu teoriaosuudesta, käsittelykoulutuksesta ja ampumakokeesta. Kouluttajan ja käytännön kokeen vastaanottajan tulee olla eri henkilöitä. Suosituksena on käyttää käytännön kokeen ja ampumakokeen vastaanottajana toisen seuran tuomaria, mikäli tämä on mahdollista.
IPSC Peruskurssin voi järjestää seura tai seurat yhdessä, jotka ovat SAL:n jäseninä olevia seuroja.

Kurssin ohjaajina voivat toimia Suomen NROI:n tuomarikoulutuksen saaneet RO:t. Poikkeuksellisesti kurssin voi järjestää kokenut Turvallinen Ampuja - listalla oleva henkilö, jos matkat muodostavat ongelman kurssin vetäjille.
Suomen Practical - Jaostolle tehdään kurssista hakemus https://pelias.ipscfin.org/
Ilmoituksen tulee pitää sisällään:
- Kuka / ketkä järjestävät kurssin - Missä järjestetään kurssi - Kuka / ketkä ottavat vastaan teoriakokeen - Kuka / ketkä ottavat vastaan ampumakokeen (suositus eri henkilö, jopa eri seurasta) - Milloin pidetään teoriakoe ja uusinta, enintään 3 kertaa (esim. 3 kk sisällä kurssista) - Milloin pidetään ampumakoe ja uusinta, enintään 3 kertaa (esim. 3 kk sisällä kurssista)

Kurssilaisen pitää osoittaa olevansa SAL:n alaisen seuran jäsen. Tämä on tärkeää erityisesti silloin kun kurssilaiset ovat useasta eri seurasta.
Kurssin jälkeen (sisältää teoria- ja ampumakokeet) lähetetään tiedot ensin kurssilaisen omalle seuralle ja tämän jälkeen jaostolle osoitteeseen ta.ipscfin@gmail.com. (Tämä siksi, että muuten seura ei tiedä, ketkä ovat kurssin suorittaneet). Seura sitten mahdollisesti ei voi ilmoittaa TA -listaa oikean sisältöisenä aikanaan Jaostolle.
Ampumakoe löytyy practical-jaostolta.

Seura lähettää tiedot Jaostolle. Ilmoitus pitää sisällään tiedot osallistujista ja ao. lomakkeella ilmoitukset siitä ketkä ovat suorittaneet kurssin hyväksytysti. Ilmoitus pitää tehdä neljän(4) kuukauden sisällä kurssista. Ilmoitukset hyväksytyistä voidaan tehdä myös aikaisemmin, jotta TA - ampuja voi osallistua kauden kilpailuun. Hyväksytyn henkilön pitää olla jonkun SAL:n jäsenseuran jäsen. Tämä siksi, että TA - listalle ei voida laittaa henkilöä, joka ei voi edes hankkia ampujalisenssiä. Tarkoitus on seuran antamalla tiedoilla seurata, miten kuinka kurssilaiset pääsevät läpi. Ilmoitukset lähetetään sähköisesti ta.ipscfin(@)gmail.com.

Mikäli henkilö ei läpäise kurssia sanotun kolmen kuukauden sisällä, hänen pitää suorittaa kurssi uudelleen. Henkilö, joka ei asenteiltaan yms. voi läpäistä kurssia, hänestä tehdään edellä sanottuun kurssi - ilmoitukseen merkintä asiasta. Practical - jaosto ei ota kantaa siihen, mikä on Peruskurssin hinta / osallistuja tai miten ohjaajalle maksetaan korvausta.

Ilmoitusmenettelyn tarkoitus on, että vain SAL:n jäsenseurat järjestävät kursseja ja että ulkopuoliset voidaan jo kättelyssä hylätä. On toki mahdollista, että seura järjestää teoriakurssin talven aikana ja vasta ulkokaudella voidaan suorittaa ampumaosuus kurssista. Tällöin kurssin katsotaan päättyvän neljän (4) kuukauden kuluttua ensimmäisestä ulkokauden ampumakoetilaisuudesta. (esim. ampumakoe järjestetään 01.06, tällöin viimeinen koe (kolmas) on 31.08 ja Jaostolle pitää tehdä ilmoitus viimeistään 30.09.

Hyvä ja suositeltava tapa on antaa seuran puolesta tai kurssinpitäjän toimesta kurssin hyväksytysti suorittaneelle diplomi tai muu todistus.
Get your own Armalite!
Riku Kalinen
Posts: 974
Joined: Thu Mar 09, 2006 09:44

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Riku Kalinen »

Huomautan, että Peliaksessa kurssin vastuuhenkilö voi nykyään kirjata kurssilaiset ja myös ilmoittaa nämä turvallisiksi.

Tämä on toiminne, jota jaosto erityisesti toivoi mutta se ei yo ohjeeseen ole päätynyt.
Panu Peltonen
Posts: 49
Joined: Wed Apr 26, 2006 00:12
Location: Kurikka

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Panu Peltonen »

Tämä peliaksen ominaisuus on erinomainen. Kurssin vastuuhenkilöllekin vaivattomampi menettely.

Lähetetty minun JSN-L21 laitteesta Tapatalkilla

Santeri Holm
Posts: 24
Joined: Tue Jan 16, 2018 14:24

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Santeri Holm »

"Huomautan, että Peliaksessa kurssin vastuuhenkilö voi nykyään kirjata kurssilaiset ja myös ilmoittaa nämä turvallisiksi."

Onkos tuosta Peliakseen ilmoamisesta ohjeita jossakin eli korvaako se tuon maililla laitettavan excelin (jota muuten eoi löydy materiaalisalkusta)?
Riku Kalinen
Posts: 974
Joined: Thu Mar 09, 2006 09:44

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Riku Kalinen »

Santeri Holm wrote: Fri Apr 05, 2019 11:44 "Huomautan, että Peliaksessa kurssin vastuuhenkilö voi nykyään kirjata kurssilaiset ja myös ilmoittaa nämä turvallisiksi."

Onkos tuosta Peliakseen ilmoamisesta ohjeita jossakin eli korvaako se tuon maililla laitettavan excelin (jota muuten eoi löydy materiaalisalkusta)?
Peliaksen käyttöohjeessa oli tästä maininta, mutta se ei ollut kovin selvä. Selkeytin ohjetta tältä osin.

https://pelias.ipscfin.org/storage/kayttaja.pdf
Peruskurssissa vastaavat henkilöt ovat kurssin vastuuhenkilö ja ampumakokeen vastaanottaja. Peruskurssilla tulee arvioida kurssilaisten määrä. Vastuuhenkilöt syöttävät kurssilaiset kurssin kestäessä ja hyväksyvät heidät turvallisiksi kun kurssi on suoritettu. Jos peruskurssilainen ei läpäise kurssia, hänen tietonsa poistetaan järjestelmästä.
Kurssilaiset syötetään kohdasta
Itsepalvelu > Omat tapahtumat > (peruskurssin nimi) > Muokkaa osanottajia > Rekisteröi uusi kurssilainen
ja hyväksytään turvallisiksi (tai poistetaan järjestelmästä) kohdasta
Itsepalvelu > Keskeneräiset peruskurssit
Santeri Holm
Posts: 24
Joined: Tue Jan 16, 2018 14:24

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Santeri Holm »

Hyvä, testaan tänään vaikka laitoinkin teoriakokeen jälkeisen listan jo maililla. Ja kerron jos ei taipunut mulla tuo systeemi :D
Panu Peltonen
Posts: 49
Joined: Wed Apr 26, 2006 00:12
Location: Kurikka

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Panu Peltonen »

Taisto Takkumaki wrote: Fri Apr 05, 2019 09:46 Oikeus järjestää turvallinen ampuja - kurssi
...Kurssi koostuu teoriaosuudesta, käsittelykoulutuksesta ja ampumakokeesta. Kouluttajan ja käytännön kokeen vastaanottajan tulee olla eri henkilöitä. Suosituksena on käyttää käytännön kokeen ja ampumakokeen vastaanottajana toisen seuran tuomaria, mikäli tämä on mahdollista...
Onko tässä takana ajatus, että luodaan koetta ampuvalle ylimääräistä painetta kun kokeen vastaanottajana ei olekaan jo tutuksi tullut kaveri? Oikein muuta järkevää perustelua en menettelylle itse keksi.

Taisto Takkumaki wrote: Fri Apr 05, 2019 09:46 Oikeus järjestää turvallinen ampuja - kurssi...Ilmoituksen tulee pitää sisällään:
- Kuka / ketkä järjestävät kurssin - Missä järjestetään kurssi - Kuka / ketkä ottavat vastaan teoriakokeen - Kuka / ketkä ottavat vastaan ampumakokeen (suositus eri henkilö, jopa eri seurasta) - Milloin pidetään teoriakoe ja uusinta, enintään 3 kertaa (esim. 3 kk sisällä kurssista) - Milloin pidetään ampumakoe ja uusinta, enintään 3 kertaa (esim. 3 kk sisällä kurssista)...
Ei noita käytännön aikatauluja voi tietää etukäteen sen enempää treenejä kuin testin ampumapäiviäkään. Tämä koska kouluttajien kalenteri elää ja kurssilaisten kalenteri elää ja ikävä kyllä joskus voi olla ratakin varattu jonkun muun toimesta. Mikään ei siis ole faceboo...eiku kiveen kirjoitettua, vaan asiat joustavat puolin ja toisin.

Taisto Takkumaki wrote: Fri Apr 05, 2019 09:46 Oikeus järjestää turvallinen ampuja - kurssi...Hyväksytyn henkilön pitää olla jonkun SAL:n jäsenseuran jäsen. Tämä siksi, että TA - listalle ei voida laittaa henkilöä, joka ei voi edes hankkia ampujalisenssiä...
Meillä ainakin homma lähtee siitä, että kurssilaisella on ennen ensimmäistä ratakertaa lisenssi kunnossa, koska vakuutus. Ja on siten ainakin jonkin SAL:n jäsenseuran jäsen, mieluiten tietenkin meidän :D

Onko muuten kurssimateriaalista saatavilla mitään uudempaa versiota kuin vuodelta 2016 oleva? Itse olen päivittänyt em. vuoden powerpoint-sulkeisia omiin tarpeisiin, mutta onko siitä mitään "virallista" uudempaa versiota?

Meillä on nyt reilun vuoden aikana teoriaosuuden käynyt 48 henkilöä, joista ta-listalle on päässyt 27 hlöä ja toivottavasti kaikki loputkin tässä kevään mittaan. Pienelle seuralle aika kova juttu eikä vähiten siksi, että kyseinen luku sisältää kuusi ladya ja kaksi junioria!

Pitäkää niitä kursseja, tämä laji (ja seuratkin) tarvitsee uusia ihmisiä!
User avatar
Taisto Takkumaki
Posts: 1689
Joined: Sat Jul 16, 2005 19:31

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Taisto Takkumaki »

Valitettavasti uudempaa kurssimateriaalia ei ole saatavilla.
Get your own Armalite!
Juha-Pekka Vuorinen
Posts: 449
Joined: Sat Jan 06, 2007 19:45

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Juha-Pekka Vuorinen »

2017 on tehty viimeisin päivitys ja olen luullut että se olisi virallisesti jaossa.
Eipä ole.

TIPSC:n jäseneksi ei pääse kuin kurssin läpäissyt, kurssin ajan ko. henkilöt ovat koejäseniä. Tämä on viimeinen keino jolla voimme seuloa halukkaita jäseniä.
Vakuutus onnistuu esimerkiksi SRA-vakuutuksen tai SAL:n ampumakouluvakuutuksen kautta.

Aikoinaan tuo kolme kuukautta jatkettiin puoleksi vuodeksi, koska kolme kuukautta on pirun lyhyt aika, varsinkin kevättä vasten. Näköjään se on taas muutettu (vai muuttunut) kolmeksi kuukaudeksi.

JP
Juha Toivola
Posts: 50
Joined: Mon Nov 07, 2016 00:09

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Juha Toivola »

Nyt pitäisi osata kertoa kurssilaiselle selkeästi, että jos teoriakoe on läpäisty 17.4., niin viimeinen mahdollinen päivä läpäistä ampumakoe (eli viimeinen mahdollinen hetki kirjata hyväksyntä Pelias-järjestelmään) on ... ?

Onko se esim. 16.7. (kolmen kuukauden sisällä), tai onko se esim. 31.7. (kalenterikuukauden vaihtuminen), vai tiedustellaanko tilannetta kurssin vastuuhenkilöilta, mikäli kurssilla on edelleen hyväksymättömiä osallistujia?
Riku Kalinen
Posts: 974
Joined: Thu Mar 09, 2006 09:44

Re: TA-kurssin järjestämisohje

Post by Riku Kalinen »

Juha Toivola wrote: Tue Jul 13, 2021 10:08 Nyt pitäisi osata kertoa kurssilaiselle selkeästi, että jos teoriakoe on läpäisty 17.4., niin viimeinen mahdollinen päivä läpäistä ampumakoe (eli viimeinen mahdollinen hetki kirjata hyväksyntä Pelias-järjestelmään) on ... ?

Onko se esim. 16.7. (kolmen kuukauden sisällä), tai onko se esim. 31.7. (kalenterikuukauden vaihtuminen), vai tiedustellaanko tilannetta kurssin vastuuhenkilöilta, mikäli kurssilla on edelleen hyväksymättömiä osallistujia?
Aikaraja näyttää puuttuvan ohjeistuksesta tällä hetkellä. Kunnes tilanne saadaan korjattua, noudatettaneen järjestävän seuran peruskurssihakemukseen kirjaamaa kurssin loppumispäivää.
Post Reply